top of page
Kebabfabriken-lång-vit.png
Quesadillas.jpg

VAD ÄR DÖNERKEBAB?

"ORDET DÖNERKEBAB KOMMER FRÅN TURKISKANS ORD FÖR SNURRA"

Det vi i Sverige endast kallar "kebab" heter i själva verket dönerkebab. Dönerkebaben är ett malet eller skivat kött, ister och kryddor som pressats samman till en cylinder och som roterande grillas i en kebabmaskin. När köttet är färdigt skärs det i tunna remsor.

 

Den vanligaste kebabvarianten i Tyskland är just dönerkebaben. Till detta serveras ett hårdare bröd än det klassiska pitabrödet som är vanligt här i Sverige.

 

Dönerkött består av ett flertal lager kött som har marinerats. Marinaden brukar innehålla salt, kryddor, lök, olja, mjölk och yoghurt. En färdig bit döner som ska strimlas väger oftast någonstans mellan 20 och 40 kilo.  

Dönerkebabens spridning

Dönerkebaben spreds med turkiska immigranter till Västtyskland och Västberlin under 1970-talet och blev senare en av de mest populära måltiderna i de olika gatuköken. Hur dönerkebaben kom till Tyskland är det delade meningar om. En tes är att en man vid namn Mehmet Aygün skapade den tyska/europeiska varianten av den turkiska kebaben. Mehmet kom nämligen från Turkiet till Västtyskland 1971 och tros då ha spridit denna dönerkebab vidare. Därefter spreds dönerkebaben vidare från Västtyskland till Västeuropa.

Tillbaka till alla FAQ

bottom of page